lauantai 30. joulukuuta 2017

Pillihimmelien pauloissa

Himmeleihin hurahtanut 💜

Pilleistä tehty seinähimmeli on kaunis ja ajaton katseenvangitsija.

Näin Facebookkia selaillessani kuvan suuresta seinähimmelistä ja tiesin heti, että haluan samanlaisen olohuoneemme seinälle. Aloinkin heti selailemaan youtubesta himmeliaiheisia videoita ja löysinkin monta todella hyvää ohjevideota. Suuren seinähimmelin ohje löytyykin täältä. En ollut aikaisemmin tehnyt minkäänlaisia himmeleitä, mutta mielestäni selkeät ohjeet takaavat sen, että "tyhmempikin" oppii himmelien teon hyvin nopeasti. Tarvitaankin siis vain tarvikkeet ja paljon kärsivällisyyttä. 

Oma himmelini on tehty ohjetta muokaten 12cm pilleillä (ohjeessa 10cm), joten sen takia olen jättänyt uloimman kehän pois. Näin himmelistä tuli sopivan kokoinen olohuoneen seinällemme. Lisäksi jätin keskustan "terälehdet" pois, sillä olin tyytyväinen himmeliin juuri tuollaisena.

Suuri seinähimmeli on halkaisijaltaan n.120cm ja syvyyttä sillä on vajaa 20cm.
Pillihimmelien tekemiseen tarvitaan askartelupillejä ja sen lisäksi siimaa, ohutta metallilankaa tai perinteisemmin ompelulankaa. Olen saanut sellaisen käsityksen, että ohut metallilanka olisi parasta himmelien tekoon, sillä näin niistä tulisi kestävimpiä. Moni myös kannattaa vanhaa kunnon ompelulankaa, jolla perinteiset olkihimmelitkin on tehty. Itse kuitenkin koen, että metallilanka on vaikeaa työstää ja ompelulanka on vaikea pujottaa pillien läpi. Valitsinkin siis materiaaliksi siiman.

Himmeleissä käyttämäni siima on paksuudeltaan 0,20mm paksuista ja mielestäni se oli täydellistä himmelien tekoon. Siima oli helposti solmittavaa ja solmut oli myös helppo kiristää (Varmuuden vuoksi solmin siimaa kuitenkin monta kertaa). Itse siis voin ainakin suositella siimaa himmelien tekoon, kunhan se on tarpeeksi ohutta. 

Askartelupillit ostin Suomalaisesta kirjakaupasta. Pillit ovat valmiiksi 12cm pituisia ja niitä on paketissa 800kpl (7,95e). Pillejä on myynnissä mustien lisäksi myös valkoisia.

Himmelikranssi on halkaisijaltaan vajaa 80cm ja syvyyttä sillä on n. 15cm.
Kun olin ensin tehnyt suuren seinähimmelin, oli himmelikranssi helppo tehdä. Suosittelenkin aloittamaan tästä, jos teet himmeleitä ensimmäistä kertaa. Kranssi oli myös sen verran pienempi, että sitä oli helppo työstää pöydällä, toisin kuin suurta seinähimmeliä. Ohje kranssiin löytyy tästä.

Alempana olevassa kuvassa on sama kranssi, mutta siihen on tehty keskusta ison seinähimmelin tavoin.

Tämä seinähimmeli on tehty ylempänäolevan himmelikranssin ohjeella ja lisäksi siihen on tehty samanlainen keskusta kuin suuressa seinähimmelissä. Halkaisija n. 80cm, Syvyys n.15cm

Useiden seinähimmelien teossa toistuvat kuutiot ja viisikulmiot. Kuutioiden teko opetaankin himmelikranssi-videossa, mutta tästä pääset videoon, jossa näytetään kuinka viisikulmiot tehdään. Nämä videot kannattaa siis katsoa ainakin ennen suuren seinähimmelin tekoa. 
Mukavia hetkiä himmeleiden tekoon! Suosittelen varaamaan aikaa, sillä tämä homma vie mennessään.😉

Niin ja ihanaa uutta vuotta! 🎆🎇
Toivottavasti ensi vuosi tuo taas uutta intoa blogin kirjoittamiseen..😌

- Jenni 💜

4 kommenttia:

  1. Oih, upeita seinäkoristeita. Sormet syyhyää itselläkin näiden tekoon. Joululahjaksi tein pari kranssia ja pillien pituus oli niissä vain 6 cm mutta nyt haluan päästä isoman työn kimppuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin väsäsin näitä ennen joulua 5 kappaletta! Isompi työkin tulee yllättävän nopeasti valmiiksi, kun on vain aikaa tehdä sitä. :)

      Poista
  2. Enpä tiennytkään, että himmeli voi olla tuon muotoinen. Aivan upea! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) En itsekään tiennyt aikaisemmin, että himmeli voisi olla näin "moderni" sisustuselementti.

      Poista